Ciastka z pieprzem. Pierniki jako element dziedzictwa – XLVIII Spotkanie z Historią u Hoffmana

Pierniki są obecne w historii kulinarnej Europy co najmniej od średniowiecza. Przez kolejne wieki piernikowe ciasto, wypiekane na bazie mąki, miodu i przypraw korzennych, pełniło różnorakie funkcje: poczęstunku, podarunku, dekoracji, pamiątki czy lekarstwa. Zajadano się nim w wielu miejscach, zarówno w Polsce, jak i na świecie. W naszym regionie znajduje się jedna z najsłynniejszych stolic piernikarskich – Toruń.

Spotkanie będzie dostępne online na www.kpck.pl oraz na www.facebook.com/kpck.bydgoszcz.

Wykład na temat roli korzennych specjałów w kulturze przedstawi Anna Kornelia Jędrzejewska, kustosz z Muzeum Okręgowego w Bydgoszczy, współautorka Muzeum Toruńskiego Piernika.

 

Aktualności

Dostosowanie dla niepełnosprawnych